Script en regie: Geert Fierens en Joris Roovers  Techniek Pieter Smets  Promotie: Jasper Schepers
©Roeach 2014

 

Assisi, 12de eeuw

Het feodale tijdperk eindigt. Stedelijke leefgemeenschappen worden de nieuwe orde van de maatschappij. Handel en geld krijgen een zeer belangrijke functie.

Sommige mensen gaan op zoek naar een nieuwe spirit om van en voor te leven. De adel heeft het moeilijk met het loslaten van het vertrouwde verleden. Jongeren zoeken vol idealisme hun weg in het nieuwe, nog ongekende. Eén van hen is Franciscus.

Opgroeiend in deze nieuwe “wereld”, geniet ook hij eerst ten volle van geld, aanzien en luxe. Maar na een tijd niet meer van harte. Het is allemaal wel leuk, maar het geeft hem geen echte voldoening. Hij kan zichzelf er niet meer in vinden. Vragen als: “Verspil ik mijn talenten niet? Is er niets meer dan dit? Voor welke droom wil ik gaan?”, dringen zich op.

En dan springt hij met beide benen een ander leven in. Franciscus wordt een metselaar, een bedelaar, een zoeker, een… speecher!

Zijn speeches zijn boeiend, dagen uit, doen reflecteren, slaan nagels op de kop en vooral… inspireren! Daarom worden ze verder verteld tot ver buiten de horizonten van Assisi, tot in Rome en zelfs tot in het Midden Oosten en Noord- Afrika!

Vlaanderen 21ste eeuw

Vlaanderen 21ste eeuw. Een nieuw tijdperk breekt aan. Een nieuwe maatschappij krijgt vorm. Geen twijfel aan!

Handel en geld spelen nog steeds een heel belangrijke rol. Maar duurzaamheid, vrede en globaliteit eisen ook hun plaats op.

Ouderen hebben het er soms moeilijk mee. Maar samen met jongeren dromen ze van een andere wereld en zoeken ze mee naar mogelijkheden. Beiden stellen dezelfde vragen: “Waarvoor gebruik ik mijn persoonlijke kennis en tijd? Aan welk verhaal schrijf ik mee? Hoe doe ik aan co-creatie?”

Opiniemakers en keynote sprekers worden druk gelezen en beluisterd. Zij dagen uit en worden becommentarieerd. Een ketting van reacties, zoekend naar een antwoord met voldoening.

Is er een verschil met het Assisi van de 12de eeuw? Niet echt.

Daarom:

Franciscus spreekt!

en daag ons opnieuw uit,

wees voor ons een opiniemaker

en breng ons boeiende keynotes

rond thema’s  als

"het evangelie gewoon doen"

"aan tafel ... met iedereen"

"werktuigen van vrede"

"delen, dienen en luisteren"

en "wees geprezen goede Heer"