Het verhaal

Slechts één generaal, in de hele geschiedenis, trok met een leger met olifanten over de Alpen. Het verhaal zoals dat op school werd verteld. Je herinnert je het vast nog: Hannibal! Een heldendaad die tot de verbeelding spreekt. Het olifantenleger is al zo fantastisch dat andere gebeurtenissen onbelangrijk lijken. Waar kwam Hannibal vandaan en over welke bergpassen ging hij? Wat was zijn bedoeling en waarom? Wat gebeurde er onderweg? Hoeveel mensen sneuvelden er? En … is hij uiteindelijk geslaagd in zijn opzet?

 

Hannibal Barkas, een Punische generaal, beloofde zijn vader Hasdrubal Barkas, al op jonge leeftijd plechtig nooit ofte nimmer een verdrag met de Romeinen te sluiten. Nee, hij zou ze verwoesten, vermorzelen! Op zijn 26e trok hij er met zijn leger, samengesteld uit allerlei volkeren van rond de Middellandse Zee, in 221 v.C. op uit om oorlog te voeren tegen Rome. Vanuit Cartagena in Iberia trok hij door Gallië over de Alpen Italië binnen.

En dan begint het échte verhaal van generaal Hannibal Barkas! Met militaire oorlogsinzichten en listen, wint hij glorieus veldslag na veldslag tegen verschillende Romeinse consuls. Hij vormt een serieuze bedreiging voor de heersers in Rome. Een Romeinse poging om de Carthaagse generaal definitief te verslaan loopt uit op een ramp. In 216 v.C. verplettert Hannibal de Romeinse legioenen bij de grootste veldslag aller tijden: de 8 uur durende Slag om Cannae. Ruim 50.000 Romeinse soldaten worden gedood.

 

Het einde van het grote Romeinse Rijk lijkt in het verschiet. De belofte die Hannibal zijn vader deed zal werkelijkheid worden. Maar dan gebeurt er iets vreemds. Hannibal gaat niet naar Rome voor de uiteindelijke overwinning. Integendeel, hij begint rond te dwalen in Zuid-Italië en keert zelfs, achtervolgd door Scipio Africanus, in 205 v.C. terug naar Carthago in Noord-Afrika.

 

Waarom maakte Hannibal zijn belofte aan zijn vader niet waar terwijl de overwinning binnen handbereik lag? Wat waren zijn gedachten? Hoe kwam het dat hij zelfs toen de Romeinen voor zijn eigen stad Carthago stonden, geen veldslag meer wilde voeren?

 

Hannibal, een zachte kracht gaat over de moeilijke tocht over de Alpen en over de Italiaanse veldslagen maar over ook mogelijke antwoorden op verschillende actuele vragen die het oproept.

Terug naar Home

send.png